Utmaningar:

Matsvinn

En av de stora klimatbovarna är matsvinn. I svenska hushåll slängs ca 37 kilo matsvinn per person och år. Det är dumt för det innebär att den som slänger maten bidrar till onödig klimatpåverkan, bidrar till ökade avfallsmängder och slösar pengar.  

Att minska matsvinnet behöver inte vara så svårt och det är ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar värld. Det finns till exempel tre saker som du kan göra för att minska ditt matsvinn 

  • Planera dina inköp av mat 

  • Förvara maten rätt 

  • Ta hand om dina rester – de är värdefulla 

När du planerar dina inköp ska du utgå från vad som finns hemma för att vara säker på att inget glöms bort längst in i kylen, skåpet eller frysen. Planerar du dina inköp spontanhandlar du färre onödiga saker.  

Mat som förvaras rätt håller längre. Det är inte alltid helt enkelt att vet hur maten ska förvaras men på livsmedelsverket finns all information du behöver. Visste du till exempel att gurka ska förvaras i rumstemperatur? 

Rester är också mat, och den maten är också värdefull. Rester har ett oförtjänt dåligt rykte. Maten som blir över kan antingen sparas och ätas precis som den är eller så kan du skapa något nytt av den. Huvudsaken är att den äts ut och hamnar i magen och inte blir matavfall.  

Logga ditt matsvinn

Väg matsvinn och oundvikligt matavfall separat i två veckor. Mät den mat och dryck du häller ut avloppet. När matsvinn uppkommer fyll i ”Varför slängs maten”.

Reflektera över

Vad har du för matsvinn hemma hos dig?

 

Varför blir det matsvinn?

 

Brukar du vanligtvis tänka på matsvinnet i vasken?

 

I slutet av perioden, slängde du mat av samma anledningar som du trodde från början?

3p

Oundvikligt matavfall

Ex. oätlig skal från frukt och grönt, ben från kött, kaffesump.

 

Matsvinn

Rester (fast och flytande) som inte ätits upp eller livsmedel som blivit gamla.

Detta gäller:

Bjud på restfest

2p

Bjud någon eller några middag eller lunch där en eller flera delar består av matrester, antingen precis som de är eller som en ny rätt. 

Reflektera över

Hur kändes det att bjuda på rester? 

 

Vad fick du för reaktion från de som åt maten?

 

Vem valde du att bjuda och varför?

 

Hur tror du att du känt om någon bjöd dig på rester? 

Ta vara på resterna 

1p

Skriv ner och dela med dig av dina bästa tips på hur man tar vara på rester.

Reflektera över

Vad har du för relation till rester? 

 

Är det något du gladeligen äter eller något jobbigt som måste hanteras?

 

Hade du kunnat hantera dina rester på ett annat sätt?

 

Vad har du fått för tips från andra om vad man kan göra med rester?
 

Barnutmaningar

Dessa ger inga poäng i tävlingen men är ett sätt för barnen att vara mer delaktiga i minimeringsmästarna! 

Låt barnen vara med och hitta på nya recept med rester som ni har hemma.

 

Töm förpackningen – hur får man ut det sista ur förpackningen på bästa sätt? Fundera, klura och testa tillsammans. Fota/filma gärna!

 

Odla något ätbart – plantera tillsammans och se hur lång tid det tar.