top of page

Textil

6498299-crumpled-colorful-clothes-close-up.png

Textilier är en viktig resurs som behövs i flera olika sammanhang: Kläder, möbler, heminredning och mycket mer. Men både produktionen och konsumtionen av textilier har en enorm miljöpåverkan som vi måste ändra på.

 

I Sverige köper vi ungefär 14 kg textilier per person och år samtidigt som vi slänger hälften av dessa i soporna varje år. Av de klädesplagg vi köper används dem i snitt endast 7 gånger innan de slängs. Vi måste bli bättre på att förlänga livet på våra kläder och textilier. Så vad kan vi göra? Här är några tips:

 

  • Välj så lite kemikalier som möjligt. Håll koll på miljömärkningar och materialval.

  • Köp second hand, hyr, byt, låna av varandra eller pröva någon prenumerationstjänst.

  • Kvalitet före kvantitet.

  • Laga när dina kläder går sönder och vårda dem så de håller längre.

 

Detta är det sista temat för våra minimeringsmästare innan en vinnare ska koras! Missa inte att följa hur våra minimeringsmästare tar sig an tema textil och dess utmaningar på sociala medier.

Halvtidsresultat- i ledning just nu!

Halva tävlingen har gått och dessa hushåll har hittills samlat ihop flest poäng. Det är väldigt jämnt i toppen vilket betyder att mycket kan fortfarande hända inför den stora finalen i oktober, så kämpa på!

 

Observera att hushållen visas utan inbördes ordning medan kommunlistan är rankade efter antal poäng. Detta eftersom flera hushåll har samma poäng och för att hålla uppe spänningen!

I toppen!

Hushåll Andersson

Hushåll Gunnarsson

Hushåll Lagersson

Hushåll Brofalk

Hushåll Rundqvist

Hushåll Blomqvist

Örebro

Laholm

Uppsala

Borås

Borås

Stockholm

Hack i häl

Hushåll Kihlberg

Hushåll Molander

Hushåll Larsson

Hushåll Valastig

Hushåll Wadle/Jansson

Hushåll Gelin
Hushåll Haglund

Hushåll Smedberg

Hushåll Sterner 

Falun

Falun

Lomma

Svedala

Trosa kommun

Falun

Lerum

Nacka

Vårgårda

Kommunkampen

1: Örebro

2: Laholm

3: Lomma

4: Falun

5: Tyresö

6: Nacka

7: Stockholm

8: Skellefteå

9: Borlänge

10: Falkenberg

Om

Tillsammans når vi en #nöjdpunkt!

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster och samtidigt så läser vi nyheterna om att vi befinner oss i en rådande klimatkris. Får du ångest? Det är du inte ensam om. Men hur ska vi göra för att vända på steken? Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner? 

I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart. Tillsammans når vi en #nöjdpunkt och minskar på klimatavtrycket!

Minimeringsmästare?

Vem är en

Alla kan bli en Minimeringsmästare! Så länge du är redo för en utmaning och är nyfiken på att lära dig nya grejer. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska avfallet och vårt klimatavtryck.

 

Därför är hushållen som deltar i tävlingen olika varandra. De tävlande är unga och gamla, några bor i villa, andra i lägenhet, vissa på landet och vissa i stan. De tävlande har en sak gemensamt, de vill göra skillnad och minska sitt avfall!

Till tävlande hushåll!

Hur går

Minimeringsmästarna till?

Under resan som Minimeringsmästare får du som deltagare träffa andra i din kommun på tematräffar under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen
och föreläsare. Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ni ska genomföra till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar!

Utmaningarna och andra erfarenheter delas via sociala medier, både på deltagarnas och Minimeringsmästarnas Facebook, Instagram och här på hemsidan. 

Varför Finns

Minimeringsmästarna?

Tyvärr ser nuläget rätt dåligt ut. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat. 

Därför finns Minimeringsmästarna - ett intiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige. Genom Minimeringsmästarna kan vi visa att mångar bäckar små blir en stor å. 

Logotyp Göteborgsregionen
Avfall Sverige logotyp.png
Genomförande

Röster från tidigare Minimeringsmästare

Då är snart Minimeringsmästaråret över, vilket är tråkigt… Jag kommer att fortsätta göra vad jag kan för att leva mer hållbart och plocka av tipsen från er andra. Tack för ett härligt och inspirerande år!

Marianne, 2016

Häng med på Instagram!

Deltagande kommuner

bottom of page