17963323-market-boot-with-objects-beeing-sold-at-weekend-flea.jpg

Hållbar konsumtion

Låt oss presentera Minimeringsmästarnas allra första tema: Hållbar konsumtion. Det är inte så komplicerat som det kanske låter. Att konsumera hållbart handlar om att välja varor som håller länge, som har låg miljöpåverkan redan från början och som producerats under schyssta arbetsförhållanden.

Innan du ska handla något kan du fundera över om du verkligen behöver köpa nytt eller om det går att reparera det du har. Om du måste köpa så lägg lite tid på att hitta ett begagnat alternativ eller en hållbar produkt. När du står och väljer bland varor, se då till att välja företag som bidrar till så lågt klimatavtryck som möjligt. Hållbar konsumtion innebär inte totalt köpstopp, utan bara att göra smartare val och hitta sin nöjdpunkt.

 

Det är viktigt att komma ihåg att vi har konsumentmakt. Det vi köper påverkar utbudet och ökas efterfrågan på hållbara produkter så kommer företag anpassa sig. Företagen måste lyssna på konsumenterna, det är trots allt tack vare oss dem tjänar pengar.

Så utnyttja den makten!

Våra minimeringsmästare är i fullgång med att ta sig an temats utmaningar. Missa inte deras och våra bästa tips för hållbar konsumtion på Instagram och Facebook!

 

Tillsammans når vi en #nöjdpunkt!

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster och samtidigt så läser vi nyheterna om att vi befinner oss i en rådande klimatkris. Får du ångest? Det är du inte ensam om. Men hur ska vi göra för att vända på steken? Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner? 

I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart. Tillsammans når vi en #nöjdpunkt och minskar på klimatavtrycket!

Minimeringsmästare?

Vem är en

Alla kan bli en Minimeringsmästare! Så länge du är redo för en utmaning och är nyfiken på att lära dig nya grejer. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska avfallet och vårt klimatavtryck.

 

Därför är hushållen som deltar i tävlingen olika varandra. De tävlande är unga och gamla, några bor i villa, andra i lägenhet, vissa på landet och vissa i stan. De tävlande har en sak gemensamt, de vill göra skillnad och minska sitt avfall!

Till tävlande hushåll!

Hur går

Minimeringsmästarna till?

Under resan som Minimeringsmästare får du som deltagare träffa andra i din kommun på tematräffar under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen
och föreläsare. Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ni ska genomföra till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar!

Utmaningarna och andra erfarenheter delas via sociala medier, både på deltagarnas och Minimeringsmästarnas Facebook, Instagram och här på hemsidan. 

Varför Finns

Minimeringsmästarna?

Tyvärr ser nuläget rätt dåligt ut. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat. 

Därför finns Minimeringsmästarna - ett intiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige. Genom Minimeringsmästarna kan vi visa att mångar bäckar små blir en stor å. 

Logotyp Göteborgsregionen
Avfall Sverige logotyp.png
 

Kommer snart!

Dec - Feb

Farligt

avfall

April - Maj

Textil

Feb - Mars

Matsvinn

Delande

Maj - Sep

Kommande teman:

Röster från tidigare Minimeringsmästare

Då är snart Minimeringsmästaråret över, vilket är tråkigt… Jag kommer att fortsätta göra vad jag kan för att leva mer hållbart och plocka av tipsen från er andra. Tack för ett härligt och inspirerande år!

Marianne, 2016

Häng med på Instagram!

Deltagande kommuner