Delande

31842601-people-hand-holding-carpentry-tools_edited.jpg

Människan har alltid delat med varandra men på senare år har det i stället övergått till eget ägande. Behöver vi verkligen ha ensamrätt på allt?

 

Myrorna gjorde en undersökning där över hälften av svenskarna anser att de har fler saker än de behöver. 83% av svenskarna angav att de har prylar de inte använder och nio av tio har kläder i garderoben som de inte använder. En studie från KTH visar att din bil står parkerad 95% av tiden. Förmodligen skulle vi inte ens märka om våra ägodelar användes av någon annan majoritet av tiden.

 

Genom att dela saker, platser och tjänster med varandra skapas miljönytta, samtidigt som vi sparar pengar. Exempel på delande kan vara:

  • Låna ut dina verktyg 

  • Hyra ut din bil

  • Anordna en klädbytardag

 

Förutom att vi tar vara på jordens resurser bidrar delningsekonomi dessutom till gemenskap och social hållbarhet. Missa inte att följa hur våra minimeringsmästare tar sig an tema delande och dess utmaningar på sociala medier!

 

Tillsammans når vi en #nöjdpunkt!

Hemmet väller över av grejer, tiden räcker inte till, pengarna försvinner till höger och vänster och samtidigt så läser vi nyheterna om att vi befinner oss i en rådande klimatkris. Får du ångest? Det är du inte ensam om. Men hur ska vi göra för att vända på steken? Hur når vi punkten där vi är nöjda och tillfreds med det vi redan har och får mer tid för familj och vänner? 

I Minimeringsmästarna får hushåll i hela Sverige tävla mot varandra i att minska sina avfallsmängder och hur vi kan leva mer hållbart. Tillsammans når vi en #nöjdpunkt och minskar på klimatavtrycket!

Minimeringsmästare?

Vem är en

Alla kan bli en Minimeringsmästare! Så länge du är redo för en utmaning och är nyfiken på att lära dig nya grejer. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska avfallet och vårt klimatavtryck.

 

Därför är hushållen som deltar i tävlingen olika varandra. De tävlande är unga och gamla, några bor i villa, andra i lägenhet, vissa på landet och vissa i stan. De tävlande har en sak gemensamt, de vill göra skillnad och minska sitt avfall!

Till tävlande hushåll!

Hur går

Minimeringsmästarna till?

Under resan som Minimeringsmästare får du som deltagare träffa andra i din kommun på tematräffar under hela året. Där utbyter ni erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen
och föreläsare. Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ni ska genomföra till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar!

Utmaningarna och andra erfarenheter delas via sociala medier, både på deltagarnas och Minimeringsmästarnas Facebook, Instagram och här på hemsidan. 

Varför Finns

Minimeringsmästarna?

Tyvärr ser nuläget rätt dåligt ut. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat. 

Därför finns Minimeringsmästarna - ett intiativ från Göteborgsregionen (GR), som finansieras av Avfall Sverige. Genom Minimeringsmästarna kan vi visa att mångar bäckar små blir en stor å. 

Logotyp Göteborgsregionen
Avfall Sverige logotyp.png
 

Röster från tidigare Minimeringsmästare

Då är snart Minimeringsmästaråret över, vilket är tråkigt… Jag kommer att fortsätta göra vad jag kan för att leva mer hållbart och plocka av tipsen från er andra. Tack för ett härligt och inspirerande år!

Marianne, 2016

Häng med på Instagram!

Deltagande kommuner