Blogg 2017

Författat av Sophie Hulling och Sebastian Hellström, studenter på ekonomiprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Under februari månad var hushållen i Minimeringsmästarna ställda med utmaningen köpstopp, vi har gjort en enkät undersökning för att få fram hur hushållen har upplevt utmaningen. Köpstoppet innebar att hushållen inte fick köpa saker annat än förbrukningsvaror, däremot fick de köpa secondhand eller byta varor med andra. Deltagarna gick in i utmaningen med olika förutsättningar, målsättningar och även tanken om vad förbrukningsvaror innebär. Det var många som hade började reflektera över sin konsumtion. Reflektioner som hur lätt köpstoppet var och hur skönt det var att slippa tänka på saker man ”vill ha” framförs i enkäten. En person svarar: ”Att det var så pass lätt och det var väldigt

Läs mer

Ett hushåll i Sverige kan spara 3000-6000 kr per år genom att minska matsvinnet (slv.se). Pengar som du kan använda till något bättre och roligare eller som kan vänder budgetens minus till plus. Samtidigt bidrar du till bättre miljö och onödig slakt. Bra, eller hur! Det menar Cecilia Sassa Corin från Hushållningssällskapet som höll en utmärkt föreläsning om matsvinnets betydelse för miljö och ekonomi. Läs mer om alla tips som Cecilia delade med sig av högst upp till höger under Tematräffar, / Matsvinn/ Låt kylskåpet eka   Inventera och planera Handla färskvaror minst två gånger i veckan 4-6 grader i kylen Skilj på bäst-före och sista förbrukningsdag Rester bli buffé, matlåda eller en ny rätt Slattar och duttar Ansa med

Läs mer

”På ett år slänger de inte mer än nio kilo sopor. Familjen Mårtensson Berezecki har visat att ”zero waste” faktiskt går att leva efter. – Om alla gjorde som vi skulle sopbilen inte behöva åka här, säger Pål ­Mårtensson.” Hela artikeln från Aftonbladet kan ni läsa här.

Läs mer

Igår hade vi tema matsvinn med matlagningskurs på Restaurang Vatten på Tjörn. Menyn bestod av bakad rotselleri, pilgrimsmusslor med jordärtskockor, hjort och avslutades med glass på blodapelsin och havtorn. Fantastiskt gott och lärorikt! Nu får vi hem och praktisera våra nya kunskaper! Till exempel att man inte behöver skala löken som ska användas till fond eftersom det ändå silas bort när smak och nyttigheter kokats ur. 

Läs mer

Vi har haft glädjen att erhålla bok och broschyr till alla deltagarna från Lantmännen och Konsumentföreningen Stockholm.  Dels gäller det den spännande boken ”Var rädd om maten, Boken att spara för att sluta slänga, 50 recept för 100 dagar” som kommer distribueras till alla deltagare. Boken handlar om hur man kan laga något gott Dag 1 och använda det som blir över till ytterligare en spännande rätt Dag 2. Mer om Lantmännen och deras arbete kring var rädd om maten kan ni läsa här! Broschyren ”Släng inte maten” visar på några smarta tips kring hur hushållen kan tänka för att minska sitt matsvinn, reda ut begreppen kring bäst före och sista förbrukningsdag, hur mat ska förvaras för bästa hållbarhet med mycket

Läs mer

Januari och februari var det fullt fokus på hållbar konsumtion. Nästa period ska det fokuseras på matsvinn inom Minimeringsmästarna. Därmed inte sagt att vi lägger bakom oss den hållbara konsumtionen, tvärtom, den guidar oss genom hela Minimeringsmästaråret. Allting bygger egentligen på att vi ska konsumera mer hållbart. Hela februaris köpstopp håller på att kartläggas. Vad tyckte deltagarna om köpstoppet, vilka erfarenheter tar de med sig? Vilka var det största frestelserna och lyckades dom hålla köpstoppet. Vi har tjuvlyssnat lite på hushållen och kan konstatera att det har varit lärorikt och väckt många tankar. Inom kort kommer vi presentera resultatet från samtalen med testhushållen.

Läs mer

Köpstoppet i februari gick både bra och dåligt. Vi utökade köpstoppet lite och lade till att vi skulle köpa 100 % ekologiskt/miljömärkt, inget godis, chips och så vidare, max 2 koppar kaffe per dag och bara tanka bensin en gång i vår biogas/bensin bil. Vi har åkt dit på att köpa en del saker. Framförallt har det varit saker till vårt nya hus som målarfärg, penslar och liknande som är svårt att köpa på second hand. Vi har i alla fall inte köpt något onödigt, bara saker vi verkligen behöver (eller ja, vi hade väl i och för sig inte behövt måla om…). Vi har inte köpt några nya kläder, smink, skor, inredning och liknande. 100 % ekologiskt/miljömärkt gick nästan, vi

Läs mer

Johannas och mitt gudbarn  fyllde år under februari och som jag berättade tidigare har vi gjort små askar för dem av cornflakespaket och en gamla karta. Och våra söner täljde små fiskar från träbitar som låg kvar. Nu har askarna och fiskarna kommit fram och de födelsedagsbarnen var mycket lyckliga med dem! En annan tanke som vi hade angående matsvinnstemat är alla dessa paket med olika korn, couscous, bulgur, matvete, etc. som stå och samlar damm i allas skafferi. Vi har bestämt oss för att vi ska försöka använda upp alla vara gamla förpackningar med olika baljväxter och dyl. och vi sammanställer nu varje vecka en matsedel för veckan utgående från maten som vi har i skafferiet. Vi har börjat

Läs mer

Super goda chips!

Nu har familjen Bodén så smått börjat känna på nästa fokusområde: Matsvinn. Idag testade vi att göra chips av potatisskal som det känns som att flera av er har tipsat om, kanon enkelt och super gott! Tobias och svärfar åt upp dem på ett par minuter. Får göra nya till barnen i helgen *smile*. Min första tanke angående matsvinn var att detta inte är min grej, jag är inte någon ”husmor” direkt… Men redan efter bara ett par dagarna inser jag att det nya tankesättet som börjar växa fram troligtvis kommer underlätta vår vardagen. Känns som vi ofta står i affären helt tomma på idéer och grubblar på vad vi ska hitta på för middagar i veckan? Nu kommer vi låta dagens matsvinn blir utgångspunkten för morgondagens måltid vilket

Läs mer

Nu händer det, deltagaren Janne Johansson från Göteborg Stad blir intervjuad i Radio Floda mellan klockan 8-9 dag. Lyssna lyssna 🙂 www.radiofloda.se Ni kan läsa mer om Janne här! Hälsar en glad admin!

Läs mer