Blogg 2017

  För att inte förfaras så hamnar en hel del slattar och ibland även rester från annan matlagning i vår frys. Därav är frysen en mycket god vän i vårt kök. På 60-talet när frysarna kom att flytta in i de då moderna köken höll min mor i kvällskurser för ”husmödrar”. Det var en kunskap i sig att veta hur livsmedel/mat skulle förpackas och förvaras för att hålla god kvalité ända fram till den skulle användas. Det kanske vid närmare eftertanke inte vore så dumt att återinföra den kunskapen med, igen, i tex hemkunskapen. Den som spar hon har… Så vid detta brödbak letade jag ur fram frysen en liter vassle, sparat från en äggosttillblivelse. En påse med rester av sötpotatis o apelsin från

Läs mer

För 30 år sedan for storebror på jordenruntresa till all sköns exotiska platser. Det var inte så vanligt som det är nu, och vi följde hans resa via sporadisk kontakt. Kommer någon ihåg, ”collect call” och flygpostbrevpapper? Som det så ofta är när vi varit någon annanstans och insupit en annan kultur och andra sedvanor så ratar vi en del men tar också med oss några, mer eller mindre, frivilligt hem. Kiwifrukten var exklusiv och köptes eventuellt bara till ”exotiska fat” och fanns dessutom inte att tillgå året runt som nu. Hur gör vi när vi stöter på något nytt och inte vet hur som i detta fallet en frukt skall ätas?. Visserligen har den tunt skal men ack så ludet o

Läs mer

 Se vad som hände när en familj som inte brukade äta ekologisk mat testade att äta 100 % ekologiskt. En film gjord av Coop. //Sophia

Läs mer

Kika gärna på den här filmen från Naturskyddsföreningen handlar om vår klädkonsumtion och dess konsekvenser för miljön.

Läs mer

Förra veckan lottades det ut ett flertal priser till de otroligt engagerade minimeringsmästarna! Vi i projekt-teamet hoppas att de alla ska vara till stort nöje och utnyttjas väl. Vinnarna kommer framöver att presenteras tillsammans med våra samarbetspartners. Först ut är Nordiska akvarellmuseet och 10 vinnare av årskort + bok från Lars Lerin.   Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn är ett otroligt fint museum där man se utställningar från hela världen, lyssna på intressanta föredrag, avnjuta en konsert och äta vällagad mat. Museet har funnits sedan 2000 och erbjuder mer konst tack vare sitt unika läge precis vid havet. Perfekt för en helgutflykt! Läs mer om museet och aktuella utställningar på www.akvarellmuseet.org Förutom ett årskort till museet har minimeringamästarna även

Läs mer

Det kanske är lite utmanande, men när jag frågar våra vänner som är i åldern 60-70+ så säger de ”jag slänger ingen mat”. Samtidigt vet jag ju att  det hamnar en hel del mat i våra vuxna barns sopor. Vi gör vårt bästa för att påverka och tursamt nog så var ett av barnen med familj hos under påsken när vår mätning pågick. De var väldigt solidariska. Jag tänker att det kanske är ”bäst föredatumet”-s förbannelse som har drabbat den yngre generationen. Det där med att smaka och lukta innan man slänger mat har inte fått tillräckligt utrymme i matsvinnsdebatten. Är det något vi skulle kunna påverka? Kan vi föreslå Livsmedelsverket att göra en kul grej av ”bäst före” och kanske lägga till att

Läs mer

Väga matsvinn

Från den 24 mars till och med den 6 april använde vi två svarta soppåsar, en för matsvinn som egentligen gick att äta och en med oätligt innehåll. Om inte de sju barnbarnen mellan 2 och 11 år varit hemma över påsk hade det ätliga vägt mindre, det är vi säkra på. Tyvärr lade vi potatisskal i den oätliga påsen. Felet med det insåg jag när min dotter berättade att hon gör jättegoda chips av dem. Påskaftonens buffe gav mycket rester. En del gick att frysa in till lunchlådor framöver, annat blev kvällsmat i några dagar. Den bästa resten tycker jag är påskpajen som jag gjorde två av och där bara en gick åt. Fint att ha en fredagskväll när

Läs mer

Svaret är ja. För tre veckor sedan genomförde vi vår matsvinnsträff i Göteborg med drygt 30 hugade deltagare .  Anna Nyberg från Måltidsservice i Lerums och med det egna företaget Anna’s Tårt & Marsipandesign, delade med sig av sina tips på hur man kan ta tillvara på sina matrester genom att baka bröd. Vi fick smaka på ett bröd bakat på överbliven brunsås, kaffe och quinoa samt ett bröd bakat på mixad grapefrukt och morot. Överaskande gott och inspirerande! Läs mer om Annas egna tips nedan.   Våga experimentera!  Som degvätska kan man använda sig av mjölk eller vatten men även havredryck eller risdryck brukar ge ett bra, ibland bättre, resultat. Testa gärna även med juice eller liknande, det brukar

Läs mer

Minimeringsmästarna är så fantastiska och inspirerande att nu tycker vi i minimeringsmästar-teamet att det är dags att lotta ut lite priser! Vi har fem olika priser som minimeringsmästarna kan anmäla sitt intresse för och vinna. För att vara med i utlottningen skicka ett mejl till minimera_avfall@gmail.com och ange vilka priser som ni är intresserade av samt ange den specifika information vi efterfrågar kring några av priserna. Så enkelt är det! Svarsmejlen vill vi ha senast på söndag 12 april och priserna lottas ut på måndagen den 13 april.   1. Nordiska akvarellmuseet Nordiska akvarellmuseet på Tjörn är ett otroligt fint museum där man se utställningar från hela världen, lyssna på intressanta föredrag, avnjuta en konsert och äta vällagad mat. www.akvarellmuseet.org

Läs mer

Tänk vad tiden går snabbt. För snart två veckor sedan samlades Borås gänget hos Gastronomi 11 för en kväll fylld med skratt, eftertänksamhet och diskussioner. Vi fick bland annat lära oss hur man på bästa sätt förvarar olika livsmedel, styckar en kyckling, gör egen buljong och majonäs. Under kvällen avhandles en massa frågor såsom äggskalen ska vara i den svarta (matavfall) eller vita (brännbart) påsen, hur man ska tänka kring plast  samt matsvinn och matavfall. Vi lagade fantastisk god mat och ett stort tack till  både Johan och Jonas på Gastronomi 11 som kom med glada tillrop, tog hand om disken och framförallt gav oss en inblick i hur en cateringfirma arbetar med matavfall och matsvinn. Gruppen var relativt enig om att datummärkningen

Läs mer