Blogg 2017

Svaret är ja. För tre veckor sedan genomförde vi vår matsvinnsträff i Göteborg med drygt 30 hugade deltagare .  Anna Nyberg från Måltidsservice i Lerums och med det egna företaget Anna’s Tårt & Marsipandesign, delade med sig av sina tips på hur man kan ta tillvara på sina matrester genom att baka bröd. Vi fick smaka på ett bröd bakat på överbliven brunsås, kaffe och quinoa samt ett bröd bakat på mixad grapefrukt och morot. Överaskande gott och inspirerande! Läs mer om Annas egna tips nedan.   Våga experimentera!  Som degvätska kan man använda sig av mjölk eller vatten men även havredryck eller risdryck brukar ge ett bra, ibland bättre, resultat. Testa gärna även med juice eller liknande, det brukar

Läs mer

Minimeringsmästarna är så fantastiska och inspirerande att nu tycker vi i minimeringsmästar-teamet att det är dags att lotta ut lite priser! Vi har fem olika priser som minimeringsmästarna kan anmäla sitt intresse för och vinna. För att vara med i utlottningen skicka ett mejl till minimera_avfall@gmail.com och ange vilka priser som ni är intresserade av samt ange den specifika information vi efterfrågar kring några av priserna. Så enkelt är det! Svarsmejlen vill vi ha senast på söndag 12 april och priserna lottas ut på måndagen den 13 april.   1. Nordiska akvarellmuseet Nordiska akvarellmuseet på Tjörn är ett otroligt fint museum där man se utställningar från hela världen, lyssna på intressanta föredrag, avnjuta en konsert och äta vällagad mat. www.akvarellmuseet.org

Läs mer

Tänk vad tiden går snabbt. För snart två veckor sedan samlades Borås gänget hos Gastronomi 11 för en kväll fylld med skratt, eftertänksamhet och diskussioner. Vi fick bland annat lära oss hur man på bästa sätt förvarar olika livsmedel, styckar en kyckling, gör egen buljong och majonäs. Under kvällen avhandles en massa frågor såsom äggskalen ska vara i den svarta (matavfall) eller vita (brännbart) påsen, hur man ska tänka kring plast  samt matsvinn och matavfall. Vi lagade fantastisk god mat och ett stort tack till  både Johan och Jonas på Gastronomi 11 som kom med glada tillrop, tog hand om disken och framförallt gav oss en inblick i hur en cateringfirma arbetar med matavfall och matsvinn. Gruppen var relativt enig om att datummärkningen

Läs mer

Författat av Sophie Hulling och Sebastian Hellström, studenter på ekonomiprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Under februari månad var hushållen i Minimeringsmästarna ställda med utmaningen köpstopp, vi har gjort en enkät undersökning för att få fram hur hushållen har upplevt utmaningen. Köpstoppet innebar att hushållen inte fick köpa saker annat än förbrukningsvaror, däremot fick de köpa secondhand eller byta varor med andra. Deltagarna gick in i utmaningen med olika förutsättningar, målsättningar och även tanken om vad förbrukningsvaror innebär. Det var många som hade började reflektera över sin konsumtion. Reflektioner som hur lätt köpstoppet var och hur skönt det var att slippa tänka på saker man ”vill ha” framförs i enkäten. En person svarar: ”Att det var så pass lätt och det var väldigt

Läs mer

Ett hushåll i Sverige kan spara 3000-6000 kr per år genom att minska matsvinnet (slv.se). Pengar som du kan använda till något bättre och roligare eller som kan vänder budgetens minus till plus. Samtidigt bidrar du till bättre miljö och onödig slakt. Bra, eller hur! Det menar Cecilia Sassa Corin från Hushållningssällskapet som höll en utmärkt föreläsning om matsvinnets betydelse för miljö och ekonomi. Läs mer om alla tips som Cecilia delade med sig av högst upp till höger under Tematräffar, / Matsvinn/ Låt kylskåpet eka   Inventera och planera Handla färskvaror minst två gånger i veckan 4-6 grader i kylen Skilj på bäst-före och sista förbrukningsdag Rester bli buffé, matlåda eller en ny rätt Slattar och duttar Ansa med

Läs mer

”På ett år slänger de inte mer än nio kilo sopor. Familjen Mårtensson Berezecki har visat att ”zero waste” faktiskt går att leva efter. – Om alla gjorde som vi skulle sopbilen inte behöva åka här, säger Pål ­Mårtensson.” Hela artikeln från Aftonbladet kan ni läsa här.

Läs mer

Igår hade vi tema matsvinn med matlagningskurs på Restaurang Vatten på Tjörn. Menyn bestod av bakad rotselleri, pilgrimsmusslor med jordärtskockor, hjort och avslutades med glass på blodapelsin och havtorn. Fantastiskt gott och lärorikt! Nu får vi hem och praktisera våra nya kunskaper! Till exempel att man inte behöver skala löken som ska användas till fond eftersom det ändå silas bort när smak och nyttigheter kokats ur. 

Läs mer

Vi har haft glädjen att erhålla bok och broschyr till alla deltagarna från Lantmännen och Konsumentföreningen Stockholm.  Dels gäller det den spännande boken ”Var rädd om maten, Boken att spara för att sluta slänga, 50 recept för 100 dagar” som kommer distribueras till alla deltagare. Boken handlar om hur man kan laga något gott Dag 1 och använda det som blir över till ytterligare en spännande rätt Dag 2. Mer om Lantmännen och deras arbete kring var rädd om maten kan ni läsa här! Broschyren ”Släng inte maten” visar på några smarta tips kring hur hushållen kan tänka för att minska sitt matsvinn, reda ut begreppen kring bäst före och sista förbrukningsdag, hur mat ska förvaras för bästa hållbarhet med mycket

Läs mer

Januari och februari var det fullt fokus på hållbar konsumtion. Nästa period ska det fokuseras på matsvinn inom Minimeringsmästarna. Därmed inte sagt att vi lägger bakom oss den hållbara konsumtionen, tvärtom, den guidar oss genom hela Minimeringsmästaråret. Allting bygger egentligen på att vi ska konsumera mer hållbart. Hela februaris köpstopp håller på att kartläggas. Vad tyckte deltagarna om köpstoppet, vilka erfarenheter tar de med sig? Vilka var det största frestelserna och lyckades dom hålla köpstoppet. Vi har tjuvlyssnat lite på hushållen och kan konstatera att det har varit lärorikt och väckt många tankar. Inom kort kommer vi presentera resultatet från samtalen med testhushållen.

Läs mer

Köpstoppet i februari gick både bra och dåligt. Vi utökade köpstoppet lite och lade till att vi skulle köpa 100 % ekologiskt/miljömärkt, inget godis, chips och så vidare, max 2 koppar kaffe per dag och bara tanka bensin en gång i vår biogas/bensin bil. Vi har åkt dit på att köpa en del saker. Framförallt har det varit saker till vårt nya hus som målarfärg, penslar och liknande som är svårt att köpa på second hand. Vi har i alla fall inte köpt något onödigt, bara saker vi verkligen behöver (eller ja, vi hade väl i och för sig inte behövt måla om…). Vi har inte köpt några nya kläder, smink, skor, inredning och liknande. 100 % ekologiskt/miljömärkt gick nästan, vi

Läs mer