Blogg 2017

  Där åkte vi dit!!! Jag trodde det var lätt som en plätt med kopstopp. Jag åkte dit efter en fjuttig vecka. Grannens söta dotter kom vädjande och sålde jultidningar. Jag köpte en bok om att öva upp minnet. Kanske jag kan lära mig att komma ihåg vad köpstopp innebär nästa gång. /Katarina Kenttä 

Läs mer

Även vi kan hamna i att fånga oss själva med att små slarva med källsorteringen. De där dagarna när jag känner att jag inte gjort annat än att städa och plocka upp. Nerkissade lakan, krossat glas och en tallrik spilld yoghurt som om det inte vore nog med alla leksaker och diskberget.  Att då troget stå och skölja ur yogurtkartongen på kvällen så dyker tanken ”äsch skit samma” upp och sekunden senare ligger paketet bland restavfallet. Ja vad händer då, jo på morgonen när barnen skall slänga bananskalet så tittar de på mig och säger men mamma du har ju lagt fel nu 😉   Ja, det här med att vara Minimeringsmästare har sannerligen gjort skillnad i vår familj, vi

Läs mer

Missa inte detta tillfälle för att se vad familjerna går för! Stor final på Nyköpings Teater. När? Den 23 september, klockan 15.00-17.00. 

Läs mer

Blev så fantastiskt glad när jag fann företaget Grudings kamp för matsvinn #respektfood och deras tävling Restbröllopet. Anmälde oss direkt till tävlingen utifrån att det skulle passa oss perfekt att tillfället i akt och få inspirera och engagera fler i frågan gällande matsvinn.  Ännu gladare blev jag när jag fick beskedet om att vi faktiskt gått vidare och att vi var en av några få utvalda par kvar i tävlingen. Tyvärr insåg vi där och då att pga många enormt utmanande och krävande omständigheter i våra liv just nu att detta med vårt efterlängtade bröllop tyvärr behöver skjutas upp. Hur som haver vill jag med detta inlägg inspirera kring detta  med att våga bjuda gäster på rester i första hand. 

Läs mer

Bjud på en restmåltid! Ja det är så det funkar hemma hos oss, vi äter av det som behöver ätas det behövs bara lite mer kreativitet ibland. Frukost yoghurtskålarna med den uppsvällda müslin blir till mumsig mellis-smoothie med lite bär i. Den överblivna gröten läggs i brödbaket eller i kvällens bönbiffar osv. Det som behöver ätas upp äts upp. När vi går och handlar numera så föredrar vi även de butiker som är bra på att minimera svinnet dvs. de som rear ut varor som har ett nära bäst-före-datum och har bestämda platser för det i butiken. Det är alltid lika spännande att se vad vi kommer hem med det vidgar våra smakupplevelser och bidrar till än mer skaparglädje, vi äter mat

Läs mer

Kan man shoppa sig lycklig? Många nyfikna dök upp i söndags när Minimeringsmästarna Sörmland träffades för att fördjupa sig i temat hållbar konsumtion. Det korta svaret är nej, men det är inte hela sanningen. Fredrik Warberg från Tidsverkstaden i Göteborg och Anna Bergström från ReTuna hjälpte oss att reda ut begreppen. Om alla levde som vi gör i Sverige så skulle vi behöva 4,2 jordklot. Den ekologiska skuldens dag (Overshoot day), inföll i år den 1 augusti globalt, men för Sveriges del hade vi redan förbrukat våra resurser den 4 april. Det krävs inte särskilt mycket eftertanke för att inse att den här ekvationen inte går ihop.    “Kommer våra liv bli ruttna och trista?” frågade Fredrik, efter att ha

Läs mer

  Då var det dags för studentmottagning!! Hehe!! Gästerna hade ingen aning om hur mycket räddad mat de åt. Saltås pasta köpt från matsmart.    Pesto gjord av”köp smart ät snart” romansallad som hade fått stå och dricka vatten ur en skål ett dygn. Som ost i peston blev det frysta ost slattar ur frysen. Hehe! Pastasalladen muntrades sedan upp av en liten hink med äta snart tomater och lite annat gott. I potatissalladen rymdes diverse olika paprika sorter som jag aldrig kommit på att köpa om de inte vore”äta snart” Till maten serverades bla. Loka från Matsmart. 😊 OBS! Detta är en hemlighet då somliga av gästerna säkert blivit allvarligt sjuka om de visste.😉

Läs mer

Picknick är en sommarklassiker. Jonas Hammar, husföreståndare på Länsstyrelsen i Sörmland, tipsar om roliga och enkla picknickrätter på rester och vanliga råvaror som finns i hemmet! Restpiroger Har du lite tacofärs kvar? Några skinkskivor, lite ost och ett ägg? Kanske en klick spenatstuvning och ett paket fetaost, då tycker jag du ska fixa picknick-pajer Har du smördeg i frysen går det utmärkt, annars slänger vi ihop en pajdeg. Då behöver du: 3 dl vetemjöl 125 g kylskåpskallt smör 3 msk iskallt vatten Kör ihop i matberedaren eller hacka ihop med kniv och knåda kort, låt vila i 30 minuter kavla sedan ut på bakplåtspapper Sätt ugnen på 200 grader Smördegen tinas och kavlas till dubbel storlek. Skär ut kvadrater ca

Läs mer

Vecka efter vecka är det samma sak! I kylen och skafferiet samlas grönsakssnuttarna som blir över: halvtrötta morötter, en kvarts purjolök eller en ensam potatis. Glasburkar, ofta innehållande exotiska kryddblandningar, som används för sällan. Ostkanter och en småskvätt med creme fraiche. Om man bara tänker till lite funkar de ofta väldigt bra tillsammans. Allra helst gör vi soppa av allt! Vår kärlek till soppor har länge varit stor och den fick extra skjuts när vi förra året bestämde oss för att ge oss själva en “sopputmaning”: laga en soppa varje vecka och dela med oss av recept och bilder på vår blogg och via instagram. Sopputmaningen lyckades och det var en både kul, lärorikt, supergott och miljösmart. Vi hittade recept/skapade

Läs mer

Matsvinn är förstås helt galet ur miljöaspekt. Vi försöker också se rester som något som hjälper oss med vår största bristvara: tid. När man rasslat hem från jobbet, hämtat barn på träning, tvättat en maskin och betalat räkningar kan en pyts med ett par dagar gammal köttfärssås kännas som högsta vinsten. Det gäller bara att ha koll så att inte burkarna blir stående för länge, så att den fina bonusmåltiden förvandlas till matsvinn. Vi kör “restbuffè” ungefär en gång i veckan och länsar det som stått några dagar. Alla får välja som de vill –  och har man tur blir det trerätters. Vi har också vågat oss på att be om en “doggy bag” när vi ätit ute – och

Läs mer