Blogg 2017

I samband med Minimeringsmästarnas matsvinns-tema skänkte tidningen VEGO ett gäng matlagningsböcker till deltagarna. Vi har intervjuat VEGOs chefredaktör Mattias Kristiansson om hans tankar kring mat och matsvinn.                Hej Mattias, berätta lite om ditt tankesätt gällande mat och miljö! För mig var det miljöaspekten som fick mig att testa en ”Köttfri måndag” för första gången och det som triggade mig till att äta ännu mer grönt med tiden. När jag insåg min egen mats påverkan och hur enkelt jag kan bestämma och styra över vad jag lägger på min tallrik, så gick det också väldigt snabbt att förändra mina matvanor. Vilka fördelar finns det med att vara vegetarian/vegan? Det korta svaret är att det är den

Läs mer

Hur en del av gårdagens middag som inte gick åt blev ett uppskattat inslag på matbordet dagen efter! Om vi börjar på gårdagen – kylen gapade ganska tom nyss hemkommen från en liten resa i kombination med att jag inte alls var inspirerad till att tänka på vad jag skulle göra för mat. Inte heller orkade jag fundera mer än på vad vi behövde just denna dag. Sonen var på väg hem och som blivande 15-åring är han alltid hungrig så grundtanken var något som mättar bra. Jag gjorde det enkelt för mig och inhandlade till en ”enkel” klassiker (som kanske dock inte görs så ofta här hemma, men väl så gott) i form av ugnsbakad falukorv och potatismos. När

Läs mer

Vi är mitt i en flytt och har varken hunnit upparbeta så mycket rester än mindre bjuda någon annan på dom. Dom som har blivit har jag ätit upp själv 😊. När värmen plötsligt slog till så blev det bröd som tyvärr blev mögligt och fick slängas. Annars försöker vi att inte slänga mat. På mitt jobb har alla med sig matlåda. Ibland när vi har möte beställer vi in catering till oss. Det levereras i plåtkantiner och blir det något över sparar vi det till nästa dag. Eftersom flytten gick till en större lägenhet har vi köpt en hel del på second hand till nya lägenheten. Det blev en soffa, en säng och en stor bokhylla som kom från vänner

Läs mer

Första veckan har gått och väldigt lite ligger i ”matpåsen”. Det har bara blivit skal från frukt och ägg. När jag googlade på vad jag hade kunnat göra med äggskal, bananskal och citrusskal blir jag så imponerad. Om jag hade haft en trädgård så hade jag kunnat stoppa sniglarna med äggskal. Det är för vasst att krypa över äggskalen för dessa små. Om jag hade velat jobba mer med skalen så hade jag kunnat använda det i matlagningen också. Gå in och googla kanske hittar du det som ger dig både mindre sopor och mycket näring. I kylskåpet och frysen har inget hamnat förutom något litet som fick följa med dottern till arbetet som matlåda. När jag har diskat ser

Läs mer

Efter en inspirerande träff kände jag mig laddad att ta tag i den frivilliga utmaningen att minska avfallet kopplat till hämtmat.  Jag tänkte att jag minsann ska köra en hel månad och utan att ha sorterat en enda engångsförpackning efter lunchen.  Här gäller egen matlåda eller alternativet att jag ska få matstället att fylla på min egen medhavda matlåda.  Jag tänkte att om de vägrar så går jag vidare till nästa ställe. Kunden har makten. Så kom dagen efter.  Jag insåg att jag hade kallat till ett lunchmöte och att jag skulle fixa maten.  Sex personer, lite tid, offentliga upphandlingar, inte tid att laga mat var förutsättningarna.  Jag visste att vi var i behov av att köpa nya matlådor till

Läs mer

Snart dags att åka iväg med yngsta sonen på fotbollsmatch. Inser att vi måste äta lunch innan det är dags att åka. Efter en snabb titt i kylskåpet så hittar jag  överbliven sparris, en paprika som håller på att bli för gammal, en halv rödlök som sett sina bästa dagar och en något skrumpen tomat! Hackar och fräser alla grönsaker och vispar samtidigt ihop en omelett på något gamla ägg och en skvätt grädde.                                   Blev supergott och gick snabbt! Har nu betydligt mindre med rester kvar i kylskåpet!               /Familjen Carlsson, Marks kommun

Läs mer

Det oundvikliga hände till slut. Diskmaskinen gav upp förra helgen och med ett tjutande, hostande och ett gurglande tog det stopp. Vi visste att dagen skulle komma och bara hoppades att det skulle ske efter köpstopps-veckan så vi kunde köpa en ny riktigt bra och tyst maskin. Samma helg på Facebook läste Henrik en bekants inlägg om att deras bättre begagnade maskin skulle säljas för 800 kr. Den var inte störst, inte överdrivet tyst eller bäst i test men den fungerade och lämpligen borde detta räcka tänkte familjen. Snabbt beslut och kontakt med säljaren löste affären någon timma efter att annonsen kommit ut. Nu kom vi till det krångliga, hur få hem den och hur få bort den gamla? Har varken

Läs mer

Barnkalas har ju varit ett ämne för diskussion förut i Minimeringsmästarna, och nu blev det vår tur. Vår dotter fyllde 1 år och behöver knappast mer leksaker än de hon ärver och får av vänner och släkt. Så vår present krävde lite mer fundering. Upplevelser är ju bra, men vad är en bra upplevelse för en ettåring?    Det blev en fotografering! En fotograf från gamla hemtrakter har en liten studio och där bokade vi in en ‘smash the cake’-fotografering. Det var verkligen en hit för en gräddälskande liten tjej! (Som är en finfin avfallsminimerare när det kommer till mat, där går inget till spillo!)                               

Läs mer

De deltagare som deltog i köpstoppet fick var sin annons från vår samarbetspartner Blocket. Linnéa Aguero, presschef och hållbarhetsansvarig på Blocket, gästbloggar på Minimeringsmästarna om begagnathandeln i Sverige: Begagnathandeln har en lång tradition i Sverige. Handskrivna lappar i mataffären, annonser i tidningen och så har vi Blocket som föddes redan 1996, två år innan Google, tio år innan Facebook. Den svenska privathandeln som omsätter hela 616 miljarder, har till och med exporterats till andra länder där Blocketsajter finns i alltifrån Malaysia och Frankrike till Mexico och Egypten. Varför är återanvändning så populärt i vårt land? Svensken svarar att man köper och säljer begagnat främst av ekonomiska och praktiska skäl. Men det är inte hela sanningen. Två stora motiv är passionen för

Läs mer

Igår hade Minimeringsmästarna sin andra tematräff, denna gång med temat matsvinn. Träffen började med reflektioner från det tidigare temat: hållbar konsumtion. Det blev spännande diskussioner.  – Den snabba lösningen när man behöver eller vill ha något är ju att bara gå och köpa det, nu har man tvingats tänka efter och det har lett till att vi har gjort mer genomtänkta köp. Den tanken hänger kvar även nu när köpstoppet är avslutat, sa Fredrik Lundgren från Härryda.                         Därefter höll projektledare Hanna Hellström en presentation om matsvinn. Hon berättade bland annat att den största andelen matsvinn per person kommer från hushållen, inte från restauranger och handeln. Varje år slängs 45

Läs mer