Blogg 2017

Det har varit en riktigt spännande, utmanande och äventyrlig period i Minimeringsmästarna för hushållet Söhnchen/Kjellerup. Utmaningen denna gång har krävt ett skärpt sinne men framförallt ett öppet sinne! Här kommer ett inlägg på temat matsvinn och förhoppningsvis lite inspiration. Äta sig frisk I vårt hushåll planerar vi gärna veckans inhandling och matlagning gemensamt. Mat känns viktigt för oss och det har också blivit ett intresse och ett sätt att umgås på. Främst ser vi maten som en viktig ingrediens i vår hälsa. Efter flera år av experimenterande har vi hittat en kosthållning som håller oss friska, alerta och starka. Eftersom vi båda håller en hög träningsdos gäller det att både spara tid, pengar och ge kroppen det bästa tänkbara bränslet.

Läs mer

Den nya utmaningen som bland annat innebar att bjuda på rester är inget svårt för oss i familjen Loftbring. Vi tager i regel vad vi haver och vi har dessutom ofta vänner som bara dimper in snarare än fina middagsbjudningar. Då kan maten ibland behöva drygas ut med vad som kan tänkas finnas i kylskåpet. Vad som erbjuds varierar, men här är en pytt på gårdagens rester, samt den överblivna grillkorven.                  Vi skulle också komponera ihop nya maträtter av det som kan tänkas finnas i ett kylskåp. Lite slattar hit, lite slattar dit. Så en dag slängde jag ihop rester av vegetarisk sås, spagettin som blev över, oststumpen och tada – ”En

Läs mer

Vår 5e utmaning var att bjuda över någon på en restmåltid, vem skulle få tillfället att komma hem till oss på en lite annorlunda middag? När jag bjuder hem någon så planerar jag ju en ny måltid och sedan står jag med eventuella restmåltider till oss. Jag har sällan så mycket mat kvar efter att matlådorna är fyllda att det kanske räcker till att göra nya rätter, jag kanske använder små delar av något och adderar nya inköp. Men mitt i denna utmaning så konfirmerades min 15-åring och sonens pappa hade tagit uppgiften att beställa mat i form av delikatessbrickor. Jag insåg att det troligt skulle bli lite mat över men var inte beredd på att han hade beställt alldeles

Läs mer

Tema matsvinn, yes! Roligt och inspirerande, vi kände oss taggade. Dessvärre visade det sig att utmaningarna nästan blev lite jobbiga. Bjud dina gäster på rester, men om man inte har några rester då? Vi hittade i och för sig några frysta bitar bulle kvar från en födelsedag som vi bjöd grävarn på när han kom för att gräva upp vår trädgård. Han blev väldigt glad! Vad beträffar utmaningen doggy bag så har tyvärr tillfället aldrig getts under denna period. Vi brukar dock alltid be om det när det blivit mat kvar av barnens portioner ute på restaurang. Take away brukar aldrig köpas som lunch, antingen så är mat medtagen hemifrån eller så äts maten direkt på tallrik i lunchrestaurangen. Var

Läs mer

Jag visste att detta kunde vara en bra dag för take-away! Sonen var inte hemma och laga mat till sig själv är ju lagom tråkigt. Och efter att ha varit iväg och fixat lite saker under dagen så adderade det bara till känslan av att det var läge att vara lite lat för att kunna bli mätt. Förberedd som jag var stoppade jag in två egna lådor i bilen på morgonen och kände mig som en riktig Minimeringsmästare när jag åkte iväg. Väl framme vid thai-restaurangen så kom känslan av att vara lite udda över mig, hur skulle det tas emot när jag väl kom in genom dörren och puttade fram mina egna glaslådor på bänken? Jag började med att

Läs mer

Lyckat brödbak

Att baka bröd på överbliven frukostgröt har jag gjort många gånger. Men att ta tillvara på alla möjliga matrester kändes som en riktig utmaning! Så det var lika bra att ta ifrån tårna 🙂 I matberedaren mixades ned pastarester från två middagar, överbliven ädelostsås från den ena, vit sparris samt lite syrade morötter från en burk som stått långe i kylen. Sen tillsattes mjöl och vatten och degen bearbetades länge. Degen jäste fint och 2 tredjedelar av bröden fylldes med överbliven köttfärssås från ena pastamiddagen och en tredjedel av bröden fylldes av ädelosten som blev kvar efter ädelostsåsen. Och det blev riktigt gott!!! Ännu en utmaning uppfylldes då vår gäst gav tummen upp till denna restbjudning! Bullarna blev sedan även

Läs mer

I vårt hushåll har vi väldigt lite matsvinn, det hade vi på känn redan innan vi började mäta. I slutet av perioden låg det i papperspåsen några bitar smörgåsrån, nån ostkant och ett par kvarglömda champinjoner. Det är vi stolta över!  Men vi började också tänka på vad det är som orsakar (eller inte orsakar) matsvinn. Dels är vi ganska dåliga på att laga ‘riktig mat’ hemma, och vi är tydligen lata nog att äta upp den maten som vi faktiskt lagar istället för att laga en ny rätt varje gång.  De tillfällen det uppkommit matsvinn är främst om vi har besök och då speciellt av barn. De blir tilldelade mat som de sedan inte äter upp helt enkelt. Och

Läs mer

Äter ganska sällan ute, men under denna period med utmaningar hade jag en långweekend inplanerat till Prag med väninnorna där alla måltider åts på restaurang. Söndagen tog vi sovmorgon och så blev det pizza till lunch. Orkade ungefär halva och insåg att jag ju inte kan lämna den andra halvan. Frågade om jag kunden få resten ”to go” vilket de löste. Dock genom att packa in biten i aluminiumfolie.. Men inget matsvinn iaf!               Den smakade fint någon timme senare i parken.                  /Familjen Fagerström (Sanna i detta fall) :), Borås

Läs mer

Var på 60-års kalas och fick med oss resterna hem – i matlådor som lämnas tillbaka till ägarna efter tömning 😉. Passade på att bjuda mamma/svärmor på morsdagsmiddag bestående av resterna från kalaset. Det som ändå inte gick åt delades upp, skickades med svärföräldrar hem samt blev vår matlåda till lunch dagen därpå. Kalas dagarna i tre. Blev inspirerade av klipp på Facebook angående att spara skal från rotfrukter, lök mm och lägga i frysen, för att successivt fylla på och senare koka buljong på. Roligt sätt att använda grönsakerna mer fullständigt, känns bra för en snål själ också!                     Riva och frysa ned skalkar av ost, frysa de krossade tomaterna

Läs mer

Detta temas utmaning är ju matsvinn och att laga mat på rester. Vi har inte mycket rester i kylen, tänkte vi. Men om man börjar plocka och ta fram allt som är öppnat, hälften taget av osv så går det allt att skrapa ihop något. Vi hade räkskal i frysen som vi gjorde räksoppa av, perfekt sätt att slänga ner olika gamla grönsaker och mjölkprodukter.                                             /Familjen Wetterlundh, Lerums kommun

Läs mer