Blogg 2017

Skippa frukt- och grönsaksplastpåsarna i mataffären och gör din egna återanvändbara istället! Här kommer mönster på fem favoriter i tre olika tekniker, så du kan välja den som passar dig bäst att göra. Stickade påsar Här kommer mönster på två stickade påsar. Det första är min favorit och det är även den som är på bild. Har du restgarn över så använd det. Själv använde jag ett lingarn som jag hade liggande hemma, men alla sorters garn går bra. Mönstret är på engelska men i det finns en länk till ett svenskt mönster längst ned på sidan: simplynotable.com/2017/knit-produce-bag-pattern/ Den här påsen har ett lite enklare mönster om man inte är så van att sticka: jarbo.se/sticka-en-fruktkasse/   Virkade påsar Det finns massor av

Läs mer

Att bjuda gäster på rester och att laga mat på rester har inte blivit av, anledningen är helt enkelt det att vi alltid gör matlåda och äter upp det dagen efter som lunch. Det är ju inte det att vi aldrig slänger mat, men den mat vi slänger är ofta från vår dotters tallrik och den känns varken så trevligt att bjuda på eller att baka på efter att hennes fingrar rört om i maten J . Vi bjuder dock oss själva på hennes rester, för när hon är nöjd med sin mat så äter vi upp den, istället för att slänga den i komposten som vi gjort tidigare. Det kan dock bli väldigt mättsamt ibland när man ska äta

Läs mer

Detta tema, att mäta matavfall i två separata delar matsvinn och matavfall, har varit en upptäcktsresa i att anpassa måltidsstorlek, tänka smartare kring vissa produkter och matavfall och blunda för datum och årstider 🙂 Matsvinn är maten som man skulle kunnat äta men som blivit dålig eller slängts av annan anledning, matavfall är sånt man inte äter, t.ex. skal och kaffesump. Skriver lite mer om hur vi tänkt nedan. Vi såg att det var ungefär 50/50 som var avfall och svinn. Vi såg en minskning av den totala mängden organiskt avfall denna gång vilken kan tyda på att vi skärpt oss lite eller tar till vara på en del på annat sätt men det är fortfarande onödiga delar som slängs

Läs mer

I maj flyttade vi ut till sommarstugan! Det blev dock lite dubbelt boende ett par veckor innan vi fått med de sakerna vi behöver och bytt ut vintergarderoben mot lite svalare kläder. När barnen hade fotbollsträning på onsdagar stannade vi hemma i Borås över natten. Maten åkte med andra ord lite fram och tillbaka, det blev lite mackor och yoghurt till kvällsmat och rester här och var. En dag fick vi liten panik över allt som passerat bäst före datum i kylen, slet ut allt, lukta, fundera och börja hacka purjolöken som stått i en vas för att växa till sig efter första nedhackningen (det fungerar förövrigt finfint att få nya gröna blad på den). Till slut fick vi ihop

Läs mer

Vårt hetaste tips för minskat matsvinn är nog att vara frejdig i sin matlagning. Recept är bra, men att tota ihop något av det man har helt klart bättre ur minimeringsperspektiv, ofta roligare också. Det finns vissa maträtter som är särskilt bra för att omsätta matrester, som pastasåser eller omeletter där det går finfint att ta vad man har i rester i en gräddig sås eller överhölja med äggsmet. Men favoriten här är ändå kusinerna soppa och gryta som också har ett fantastiskt sätt att kunna korsbefrukta varann. Har du en grytslatt kvar? Varför inte fylla på med buljong, komplettera med lite potatis eller pasta och häpp så har du soppa. Har du en soppslatt kvar? Varför inte fylla på

Läs mer

Att försöka gå in för det vi lärt oss på Minimeringsmästarna och det som ligger i vårt intresse är inte alltid det som är den enkla vägen… Det kan ta tid och det kan få en del att lyfta på ögonbrynen… Att bjuda på rester var egentligen ingen större utmaning för oss, en dag i veckan (minst) har vi buffé hemma hos oss. Detta innebär att smårester av veckans middagar värms upp och äts upp. Att introducera det som buffé låter trevligare än att säga att man äter rester (i alla fall tycker barnen det). Just inför denna utmaning fick vi därför tänka till lite extra hur vi skulle få det till en utmaning. Eftersom vi skulle åka bort på

Läs mer

Att komma med lunchsushin i egen glaslåda blev en stor snackis runt lunchbordet på jobbet. Flera sa att det måste de göra själva! Så det blir spännande att se hur mycket vi kan påverka restaurangerna runt jobbet. Det märks att restaurangerna inte är vana vid frågan om att använda en egen låda, men det har ännu inte varit några hinder. Även hemmavid har vi numera en särskild sushilåda, av större modell, för att inhandla sushin. Det var inga hinder på den lokala sushirestaurangen, men inte heller där är de vana vid att få en sån fråga.               När det gäller matresttips så är det framförallt två saker som blir över i vårt kylskåp: ostsulor

Läs mer

Det har varit en riktigt spännande, utmanande och äventyrlig period i Minimeringsmästarna för hushållet Söhnchen/Kjellerup. Utmaningen denna gång har krävt ett skärpt sinne men framförallt ett öppet sinne! Här kommer ett inlägg på temat matsvinn och förhoppningsvis lite inspiration. Äta sig frisk I vårt hushåll planerar vi gärna veckans inhandling och matlagning gemensamt. Mat känns viktigt för oss och det har också blivit ett intresse och ett sätt att umgås på. Främst ser vi maten som en viktig ingrediens i vår hälsa. Efter flera år av experimenterande har vi hittat en kosthållning som håller oss friska, alerta och starka. Eftersom vi båda håller en hög träningsdos gäller det att både spara tid, pengar och ge kroppen det bästa tänkbara bränslet.

Läs mer

Den nya utmaningen som bland annat innebar att bjuda på rester är inget svårt för oss i familjen Loftbring. Vi tager i regel vad vi haver och vi har dessutom ofta vänner som bara dimper in snarare än fina middagsbjudningar. Då kan maten ibland behöva drygas ut med vad som kan tänkas finnas i kylskåpet. Vad som erbjuds varierar, men här är en pytt på gårdagens rester, samt den överblivna grillkorven.                  Vi skulle också komponera ihop nya maträtter av det som kan tänkas finnas i ett kylskåp. Lite slattar hit, lite slattar dit. Så en dag slängde jag ihop rester av vegetarisk sås, spagettin som blev över, oststumpen och tada – ”En

Läs mer

Vår 5e utmaning var att bjuda över någon på en restmåltid, vem skulle få tillfället att komma hem till oss på en lite annorlunda middag? När jag bjuder hem någon så planerar jag ju en ny måltid och sedan står jag med eventuella restmåltider till oss. Jag har sällan så mycket mat kvar efter att matlådorna är fyllda att det kanske räcker till att göra nya rätter, jag kanske använder små delar av något och adderar nya inköp. Men mitt i denna utmaning så konfirmerades min 15-åring och sonens pappa hade tagit uppgiften att beställa mat i form av delikatessbrickor. Jag insåg att det troligt skulle bli lite mat över men var inte beredd på att han hade beställt alldeles

Läs mer