Blogg 2017

  Då var det dags för studentmottagning!! Hehe!! Gästerna hade ingen aning om hur mycket räddad mat de åt. Saltås pasta köpt från matsmart.    Pesto gjord av”köp smart ät snart” romansallad som hade fått stå och dricka vatten ur en skål ett dygn. Som ost i peston blev det frysta ost slattar ur frysen. Hehe! Pastasalladen muntrades sedan upp av en liten hink med äta snart tomater och lite annat gott. I potatissalladen rymdes diverse olika paprika sorter som jag aldrig kommit på att köpa om de inte vore”äta snart” Till maten serverades bla. Loka från Matsmart. 😊 OBS! Detta är en hemlighet då somliga av gästerna säkert blivit allvarligt sjuka om de visste.😉

Läs mer

Picknick är en sommarklassiker. Jonas Hammar, husföreståndare på Länsstyrelsen i Sörmland, tipsar om roliga och enkla picknickrätter på rester och vanliga råvaror som finns i hemmet! Restpiroger Har du lite tacofärs kvar? Några skinkskivor, lite ost och ett ägg? Kanske en klick spenatstuvning och ett paket fetaost, då tycker jag du ska fixa picknick-pajer Har du smördeg i frysen går det utmärkt, annars slänger vi ihop en pajdeg. Då behöver du: 3 dl vetemjöl 125 g kylskåpskallt smör 3 msk iskallt vatten Kör ihop i matberedaren eller hacka ihop med kniv och knåda kort, låt vila i 30 minuter kavla sedan ut på bakplåtspapper Sätt ugnen på 200 grader Smördegen tinas och kavlas till dubbel storlek. Skär ut kvadrater ca

Läs mer

Vecka efter vecka är det samma sak! I kylen och skafferiet samlas grönsakssnuttarna som blir över: halvtrötta morötter, en kvarts purjolök eller en ensam potatis. Glasburkar, ofta innehållande exotiska kryddblandningar, som används för sällan. Ostkanter och en småskvätt med creme fraiche. Om man bara tänker till lite funkar de ofta väldigt bra tillsammans. Allra helst gör vi soppa av allt! Vår kärlek till soppor har länge varit stor och den fick extra skjuts när vi förra året bestämde oss för att ge oss själva en “sopputmaning”: laga en soppa varje vecka och dela med oss av recept och bilder på vår blogg och via instagram. Sopputmaningen lyckades och det var en både kul, lärorikt, supergott och miljösmart. Vi hittade recept/skapade

Läs mer

Matsvinn är förstås helt galet ur miljöaspekt. Vi försöker också se rester som något som hjälper oss med vår största bristvara: tid. När man rasslat hem från jobbet, hämtat barn på träning, tvättat en maskin och betalat räkningar kan en pyts med ett par dagar gammal köttfärssås kännas som högsta vinsten. Det gäller bara att ha koll så att inte burkarna blir stående för länge, så att den fina bonusmåltiden förvandlas till matsvinn. Vi kör “restbuffè” ungefär en gång i veckan och länsar det som stått några dagar. Alla får välja som de vill –  och har man tur blir det trerätters. Vi har också vågat oss på att be om en “doggy bag” när vi ätit ute – och

Läs mer

Den här perioden har vi satsat på att minska vårt matsvinn. Det är skrämmande att en så stor del som 30% av all mat som produceras globalt går åt som matsvinn. Skulle vi ta hand om all mat skulle alla människor på jorden kunna gå mätta! I Sverige är vi lite bättre, men fortfarande försvinner en stor del av maten helt i onödan. Vår familjs bästa tips för att slippa matsvinn är att äta upp all mat som vi lagar, tex genom att göra lunchmatlådor, eller att ha en restdag i veckan när vi gör nya maträtter av de rester som finns i kylskåpet. Något annat att tänka på är att försöka ta tillvara på så mycket av all mat

Läs mer

Hur ska vi göra för att minska våra fotavtryck i världen? Konsumtionen ökar hela tiden, och det är som om vi springer i ett ekorrhjul som vi inte kommer ur. Ett sätt att enkelt minska våra fotavtryck är att dela på de saker vi har. Vi är väl ganska många som har en hög med prylar som ligger oanvända större delen av året. Varför inte dela på de saker vi har, så att vi inte behöver köpa allt nytt? Inspirerad av en delningsworkshop vid vårt förra möte med Minimeringsmästarna startade jag en Prylpool på facebook. Jag gjorde helt enkelt så att jag bjöd in mina vänner i Nyköping till en sluten grupp på facebook, där vi kan låna saker av

Läs mer

Att dela rester med gäster. En middag hemma hos familjen Hjalmarsson där vi bjöd gästerna på gårdagensrester (tacos) och doggy-bags från Minimeringsmästarträffen om just matsvinn. Det gäller att försöka leva som man lär! /Familjen Hjalmarsson

Läs mer

                  Oj, vad mycket ströbröd jag har slängt i mitt liv! Hade några torra brödkanter kvar som blev flera deciliter ströbröd. Sen förra träffen har jag för övrigt nästan slutat köpa mat. Det finns alltid något hemma som måste ätas upp! /Katarina Kenttä

Läs mer

En ledig dag innebar en stor kylskåpsrens! Resultatet blev:                    3 äppelkakor 1 L Tomatröra till t.ex. köttfärssåser 2 L äppelmos 2 matpajer  Allt var ingredienser jag hade hemma, det mesta var rester och sådant jag fick med mig från i träffen förra söndagen. /Katarina Kenttä

Läs mer

I söndags satte Minimeringsmästarna i Sörmland tänderna i sitt fjärde tema; matsvinn. Eftersom ⅓ av all den mat vi producerar globalt aldrig hamnar på våra tallrikar tog vi tillfället i akt att genomföra en lokal räddningsaktion och tog vara på mat som annars hade slängts från tre lokala matbutiker. När deltagarna kom på morgonen stod alla råvaror uppställda; det allra fulaste var redan bortrensat (vi fick bl a en hel del förpackat där en eller ett par av frukterna eller grönsakerna var fula, resten fint. Även mycket gurkor och salladshuvuden där vi skar bort det som var fult och använde resten.) Borden som dignade av fullt ätbara råvaror och de två säckarna med kasserat bröd (bakat dagen innan) blev en

Läs mer